25 квітня у Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки відбулися фінальні змагання найкращих читачів і церемонія нагородження переможців обласного та міського етапів Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія-2019».
Фінал Книгоманії-2019 на Херсонщині
Фінал Книгоманії-2019 на Херсонщині
Упродовж останніх трьох місяців всі учасники Конкурсу, а цьогоріч це учні 7-х класів, читали рекомендовані книжки сучасних авторів, вели читацькі щоденники та презентували свої улюблені бестселери на відбіркових етапах, змагаючись з іншими «книгоманами». Вперше для учасників та всіх небайдужих до сучасної літератури та промоції дитячого читання у соцмережі Facebook було створено окрему відкриту спільноту – «Таємне товариство книгоманів». На цій сторінці розміщувалась інформація про перебіг «Книгоманії – 2019», цікаві та корисні факти про читання, книжки та авторів, а також проходили різноманітні конкурси й голосування. Херсонські «книгомани» активно долучились до обговорень у спільноті, ділились із ровесниками враженнями про прочитані книги, зокрема й у форматах відеовідгуків та буктрейлерів.
Сценічному дійству святкового фіналу передувало напружене змагання «книгоманів» Херсонщини: вирішувалася доля головного призу, а саме – двох «путівок» на поїздку у травні 2019 до Львова для участі у Фестивалі дитячого читання «Книгоманія – 2019» на запрошення ГО «Форум видавців».

За першу з них змагались переможці ІІ етапу конкурсу із районів і міст Херсонської області, а за другу – семикласники з обласного центру, які також вибороли це право у попередніх етапах читацького змагання.
Оцінюючи виконання конкурсних завдань, журі враховувало також кількість прочитаних учасниками книжок, зокрема сучасної української літератури та креативність і змістовність записів про них у читацьких щоденниках, а також розміщені у соцмережах відгуки і презентації улюблених книг – творів сучасної української прози для дітей, начитаність та ерудованість конкурсантів.

В очікуванні рішення журі юні читачі мали нагоду також зустрітись і поспілкуватись із сучасними українськими письменниками-земляками – Юлією Чернієнко та Анатолієм Шкаріним.

Співорганізатори і почесні гості свята – Мазур Ігор Романович, заступник начальника управління культури облдержадміністрації, Румянцева Юлія Аскольдівна, начальник відділу молодіжної політики та позашкільної освіти Департаменту освіти, науки та молоді облдержадміністрації, Ноздріна Ірина Володимирівна, в.о. начальника відділу з питань виховної роботи та позашкільної освіти управління освіти Херсонської міської ради, Стойчева Ірина Богданівна, головний спеціаліст управління освіти Херсонської міської ради, Мініх Наталія Павлівна, заступник директора ПАТ «КРЕДОБАНК» – генерального партнера Всеукраїнського конкурсу, Лісова Ганна Валеріївна, директор книготорговельної мережі «Учбова книга» – привітали та нагородили дипломами і подарунками учасників конкурсу.

А переможцями третього етапу «Книгоманії-2019» на Херсонщині і власниками запрошень до Львова на Фестиваль дитячого читання стали:
Головко Єлизавета, учениця Каховського НВК «Гімназія-спеціалізована школа І ст. з поглибленим вивченням іноземних мов», удостоєна звання «Суперчитач Херсонської області»;

Житняковська Валерія, учениця Комишанської ЗОШ І-ІІІ ст. №26 Херсонської міської ради – «Суперчитач міста Херсона».

Дипломом і книжковим подарунком відзначена Бовсуновська Руслана, учениця Херсонської ЗОШ І-ІІІ ст. №53, – учасниця суперфіналу, який відбувся під час святкового дійства і додав драйву урочистій церемонії нагородження.

Спеціальні призи книготорговельної фірми «Учбова книга» та дипломи переможців у номінаціях отримали:
Макаревич Владислав, читач Нововоронцовської центральної районної бібліотеки і Куценко Вікторія, учениця Верхньорогачицької опорної ЗОШ – за кращу відео-промоцію книги;
Соколовський Богдан, учень Володимирівської ЗОШ І-ІІІ ст. Скадовського району, і Адаменко Ксенія, учениця Голопристанської гімназії – за кращий читацький щоденник.

 

Подяками обласного організаційного комітету за кращу організацію І і ІІ етапів Всеукраїнського конкурсу відзначені: Стрельчук Світлана Іванівна, завідувач бібліотеки Каховського НВК «Гімназія-спеціалізована школа І ст. з поглибленим вивченням іноземних мов», Карпенко Лілія Миколаївна, завідувач бібліотеки Комишанської ЗОШ І-ІІІ ст. №26 Херсонської міської ради, Колесник Світлана Олександрівна, завідувач Білозерської районної бібліотеки для дітей ім.В.Стуса і Карпенко Валентина Іванівна, заступник директора по роботі з дітьми Новокаховської ЦБС.
Театралізоване свято та церемонію нагородження підготували і провели працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, за участю дитячих творчих колективів м. Херсона.

***

Основними завданнями конкурсу є вироблення у дітей навичок самостійної роботи з книгою, критичного аналізу, осмислення та творчої інтерпретації прочитаного, популяризація кращих надбань сучасної української та світової дитячої літератури, привернення уваги суспільства до проблем дитячого читання.
Організатори конкурсу «Книгоманія-2019» – ГО «Форум видавців», Державне підприємство «Український інститут книги», генеральний партнер – ПАТ «КРЕДОБАНК», співорганізаторами на обласному рівні виступили управління культури Херсонської обласної державної адміністрації, департамент освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації, КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради, у місті Херсоні – управління освіти Херсонської міської ради, а у районах, містах та ОТГ області – відповідні відділи (сектори) місцевих рад, адміністрацій та бібліотеки, що обслуговують дітей: дитячі, публічні, шкільні.

***
Про фінал конкурсу:
https://gorono.ftl.kherson.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=6905:vseukrainskyi-konkurs-dytiachoho-chytannia-knyhomaniia-2019&catid=28&Itemid=586

 

Мітки:
Опубліковано в рубриці Конкурси, Новини, Письменники, Підліткам
vbpi


Comments are closed.