30 березня 1944 року було створено Херсонську область. Херсонщину можна порівняти з невеликою казковою країною, де є всі умови для гідного існування. Величні озера, могутній Дніпро, що через лиман впадає в Чорне море, річки – все це відображає в собі красу садів, які славляться на всю країну своїми врожаями.

В цьому році відзначається 70-річчя з дня утворення Херсонської області. У роботу по підготовці відзначення цієї події долучилися не тільки всі місцеві органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, а й громадські формування, наукова та культурна еліта, молодіжні організації, представники ЗМІ.

 

До святкового ювілею області було заплановано низку святкових заходів, таких як:

  • Всеукраїнський фестиваль дитячої творчості «Таврійська хвиля»;
  • Всеукраїнський фестиваль культури національностей та народностей «Таврійська родина»;
  • звіт самодіяльних художніх колективів області «Херсонщина уславлена моя» ;
  • проведення циклу науково-практичних конференцій «70-річний шлях Херсонської області – досягнення та перспективи розвитку»;
  • випуск семисерійного документального фільму з історії області та цикл телепередач «Херсонщина ювілейна»;
  • конкурси творчих робіт і виставок «Херсонщині – 70»;
  • видання святкового номеру Всеукраїнського іміджевого журналу «Україна – 21-ше століття» та презентаційної книги про область;
  • цикл спортивних змагань «70 перемог до 70-річчя Херсонщини» тощо.

Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки також запланувала та провела низку заходів з приводу відзначення створення Херсонської області:

1. Заходи Всеукраїнського тижня дитячого читання в Херсонській області, приурочені до 70-річчя утворення області.

21-30 березня

Святкове відкриття Всеукраїнського Тижня дитячого читання – 2014.

Відділ обслуговування читачів-учнів 5-9 класів провів серед студентів музичного училища турнір краєзнавців ( до 70-річчя Херсонської області ) під назвою «Херсонщина нас єднає».

Дошкільнята у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів під час віртуальної мандрівки «Наш Херсонський рідний край!» дізналися багато про історію створення рідного краю.

Для учнів 8-х класів у відділі Інтернет-послуг був організован краєзнавчий он-лайн турнір «www.Херсонщина.ua».

2. Організація книжково-ілюстративних виставок, переглядів,  присвячених ювілейній даті.

Січень-грудень

В січні Інформаційно-бібліографічний відділ ХОБД ім. Дніпрової Чайки презентував виставку-досьє під назвою «Херсонщина в координатах часу», яка розкриває різні етапи становлення Херсонської області: визволення, створення, розвиток та 70-річний ювілей.

Сектор абонемента пропонує виставку-посвяту «Уклін земний тобі, Херсоне» на поличках якої кожен читач зможе обрати те, що більше до душі: історії про сучасний Херсон або військові історії минулих років.

3. Видання комплекту інтелектуально-розважальних карт «Ігри патріотів Херсонщини» (за умови наявності відповідного фінансування).

Січень-березень

4. Висвітлення заходів, акцій, проектів, присвячених 70-річчю Херсонської області, у веб-ресурсах бібліотеки та у соціальних мережах.

Січень-грудень

Більше про заходи, проведені Херсонською обласною бібліотекою для дітей, ви можете дізнатися в рубриці “Херсонщині-70”

 

А  вже проведеними святковими заходами присвяченими цій події в Херсонській області ви можете ознайомитись в наступних публікаціях:

Уникальная книга о Херсонщине // Херсонський вісник. – 2014. – №4. – С. 4.

Публікація про підготовку до випуску книги, присвяченої 70-річчю Херсонської області, в якій буде представлена  історія соціально-економічного та культурного розвитку краю з 1944 по 2014 рік.

У літопис Херсонщини // Новий день. – 2014. – №5. – С. 24.

В статті розповідається про доповнення великої обласної книги, присвяченої  70-річчю утворення Херсонщини історичним нарисом про становлення, пам’ятні події та видатних людей Горностаївського району.

Літопис Херсонщини у датах і подіях : до 70-річчя утворення Херсонської області // Наддніпрянська правда. – 2014. – №8. – С. 8; №9. – С. 3.

Публікації в рубриці «Офіційним архівним штрихом», які містять основні історично-значущі дати краю з моменту утворення Херсонської області.

За заслуги перед Херсоном // Херсонський вісник. – 2014. – №5. – С. 18.

Замітка про утвердження ескізу відзнаки «За заслуги перед Херсоном», яку разом із грошовою винагородою отримають люди, які зробили значний внесок у добробут Херсонщини.

Юбилейный знак области // Херсонський вісник. – 2014. – №7. – С. 2.

Замітка про ювілейну емблему Херсонської області, яка буде використовуватись в друкованих та інтернет-ЗМІ, білбордах на протязі ювілейного року.

Вся область вышивает // Горожанин и горожанка. – 2014. – №8. – С. 3

Стаття висвітлює ювілейний проект під назвою «Рушник Херсонщини», над яким працюють  всі учбові заклади краю і який має на меті зробити найбільший рушник в Україні.

Фотоинформация // Гривна. – 2014. – №6. – С. 6.

Публікація про підготовку до випуску 5-гривневої ювілейної  монети, ескізи  якої в рамках конкурсу розробляли  читачі  газети «Гривна» та учні  Школи  гуманітарної  праці.

Миронов, Вячеслав. Херсонщине дарят песню / В. Миронов // Новий день. – 2014. – №6. – С. 20.

Інформація про 70-й обласний огляд художньої самодіяльності в обласному Центрі народної творчості, присвячений 70-річчю утворення Херсонської області та 200-річчю з дня народження Тараса Шевченко.

Херсонской области – 70 лет! // Херсонський вісник. – 2014. – №14. – 2014. – С. 1.

Про відзначення в Херсоні 70-річчя створення Херсонської області і сорокового дня загиблої на майдані «Небесної сотні»

 

Национальный банк Украины поздравил Херсонщину памятной монетой // Херсонський вісник. – 2014. – №14. – 2014. – С. 3.

Публікація про введення в обіг Національним банком України нової пам’ятної монети серії «Області України – «70 років Херсонської області».

 

Піддубняк, Василь. Ювілей зі сльозами на очах / Піддубняк, Василь
// Новий день. – 2014. – №14. – 2014. – С. 1, 2.

Історія створення Херсонської області та святкування 70-річчя Херсонщини, затьмарене трагічними подіями майдану, вшанування херсонцями пам’яті «Небесної сотні».

 

“Золотий літопис Таврії” : до 70-річчя Херсонської області / Верлата, Наталія [и др.] // Новий день. – 2014. – №14. – 2014. – С. 19.

Публікація про створення обласною телерадіокомпанією «Скіфія» до 70-ї роковини утворення Херсонської області 7-серійного документально-публіцистичного фільму «Золотий літопис Таврії».

 

Мітки:
Опубліковано в рубриці Херсонщині - 70
frank


Comments are closed.