9 вересня у Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки розпочав роботу баркемп “BiblioCooking від медіа-шефів” – тренінгова програма для працівників бібліотек, що обслуговують дітей, а також для фахівців галузі освіти, зацікавлених у медіаосвітній проблематиці. Захід відбувається за підтримки Академії української преси (у рамках грантової програми “Інструменти медіаграмотності під час пандемії на платформах шкільних бібліотек”).

Тренінгове навчання має на меті сприяти інтеграції в бібліотечний контент медіаосвітньої діяльності, озброїти учасників навичками, методиками та ігровими ресурсами на протидію інфодемії, для формування критичного мислення, стійкості до медійних маніпуляцій та усвідомлення необхідності перевірки достовірності фактів у дітей та шкільної молоді.

Як відомо, баркемп – це неформальна, демократична, відкрита форма інтерактивної зустрічі людей, об’єднаних спільними інтересами, з метою інтеграції середовища, обміну досвідом та інноваційними ідеями. Тож обрана асоціативна символіка (“медіакухня”) задала тон оригінальній програмі баркемпу та надихнула організаторів на незвичайний театралізований пролог професійної тренінгової програми: sketch-сніданок із посвяченням в “медіашефи”.

Вітальне слово директора бібліотеки ім. Дніпрової Чайки
Анни Іванівни Бардашевської.
Вхідне тестування учасників.

Наш баркемп відбувається у гібридному форматі, тож його авдиторія налічує понад 170 учасників – 15 із них навчаються офлайн, а решта – беруть участь у програмі з використанням застосунку Zoom та долучаються до подій баркемпу через пряму відеотрансляцію на сторінці бібліотеки у Фейсбуку. Авдиторію учасників складають представники бібліотек із 16 областей України, зокрема Миколаївщину представляють також і учасники “очного” навчання – провідні фахівці обласної бібліотеки для дітей ім. В.Лягіна.

“Комплімент від шефа”, або Професійний “amuse de bouche”, запропонувала учасникам Тетяна Вікторівна Іванова – медіаексперт, медіа та бізнес-тренер, доктор педагогічних наук, професор.

Ірина Ярославівна Жорова, проректор з наукової роботи Херсонської академії неперервної освіти, доктор педагогічних наук, професор, провела тренінг “ПП сніданок: як споживати інформацію”.

Авторські вправи з медіаграмотності та медіаігри провели також провідні фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки Ірина Ковач та Ірина Срібна, сертифіковані медіатренери.

До програми першого дня увійшли “Вибухово-інформаційний еспресо”, “Пудингові фейки”, “Медіа-кола”, а також тренінг “Бібліотижневик: УДК”.

Учасники тренінгу офлайн виконували завдання “медіа-шефів”, об’єднавшись у чотири команди, а учасники онлайн – пропонували свої варіанти у чаті zoom-конференції.

Майстер-клас від Тетяни Іванової, під час якого учасники навчання аналізували різницю між фактами і судженнями, інформацією і пропагандою, виконуючи цікаві вправи та беручи участь у ігрових завданнях, справив яскраве враження.

На завершення програми першого дня у ролі спікерів виступили вже самі учасники навчання, шкільні бібліотекарі міста Херсона, Лілія Карпенко і Тетяна Єжова презентували нові напрацювання своїх команд – онлайн-компоненти до бібліотечних медіа-уроків, створені з використанням застосунків та веб-платформ для інтерактивної комунікації з авдиторією: Kahoot!, Padlet, LearningApps тощо.

Завтра баркемп продовжить свою роботу.



Comments are closed.