Програма літніх читань

«КАНІКУЛИ З КНИГОЮ – 2024»

Програма підтримки та стимулювання дитячого читання

Програма літніх читань «Канікули з книгою – 2024» у Херсонській обласній  бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки стартує 1 червня і триватиме протягом усього літа.

Справа на фоні стіни малюнок хлопця зліва - дівчини стіна заповнена контуром мапи України написами - назвами заходів програми, заголовок - Літній вайб

Модуль І. Що читати влітку?

Цей модуль Програми має на меті залучення дітей до читання за рекомендаційними списками «Що читати влітку», розробленими фахівцями Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки спільно зі спеціалістами Херсонської академії неперервної освіти з урахуванням шкільної програми. Беруться до уваги також і списки книг для позакласного читання, які діти отримали в школі.

Модуль реалізується двома підрозділами бібліотеки – сектором абонемента і відділом обслуговування дошкільників та молодших школярів – шляхом залучення читачів до участі у тематичних літературних подорожах, іграх та квестах. Для заохочення учасників Програми літніх читань традиційно використовується Бібліотечна Інтелектуальна Валюта – БІВи. Заробивши бібліотечні «гроші» своєю читацькою працею та креативною творчістю, учасники Програми зможуть придбати за них книги зі спеціального призового фонду – «Книжкових кіосків».

У 2024 році відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів запрошує своїх маленьких читачів у літературну пригоду «ЛІТО_МРІЙ». Здійснити цю подорож усім охочим і небайдужим до читання допоможуть сучасні українські дитячі письменники, які створили справжніх мрійників. Читаючи їхні книги, учасники програми будуть виконувати різноманітні завдання за змістом прочитаних творів. На початку вересня будуть підбиті підсумки Програми та визначені найкращі учасники літературної гри.

Сектор абонемента запрошує своїх користувачів, учнів 5-9 класів, провести це літо незабутньо та з користю. Спеціально для вас, сучасних підлітків, які прагнуть стати успішними, ми створили літній табір корисних навичок «PRO-ЧИТАННЯ». Читання – найшвидший шлях до успіху, а книги для підлітків – це яскраві історії успіху та приклади досвіду, якого бракує. Читай разом з нами сучасні твори та добре відомі бестселери за рекомендаційними списками «Що читати влітку» та здобувай навички сучасних підлітків.

Кожен учасник отримає електронний читацький щоденник, де будуть фіксуватися виконані завдання та отримані  БІВи за активність та результати у виконанні завдань. 12 тижнів – 12 навичок начитаних підлітків. З нами ти навчишся розумному плануванню часу, умінню поводитися з грошима, сформуєш звичку постійно читати, вчитися, займатися спортом та бути на позитиві.  Приєднуйся до команди однолітків та однодумців, стань цього літа PRO-читачем!

Модуль ІІ. Тиждень з книгою

Модуль передбачає організацію під час літніх канікул ігрових заходів, спрямованих на формування читацьких інтересів, розвиток читацької культури, мотивації до читання. Користувачі нашої бібліотеки влітку щодня мають змогу весело і корисно провести час, беручи участь у пізнавально-розважальних заходах. Знайомтесь із розкладом і обирайте свої активності:

Понеділок

11.00. ЛІТО_МРІЙ. Читацька пригода. Онлайн

13.00. ART_КРОССЕНСИ. Краєзнавчі асоціативні головоломки. Онлайн

Вівторок

11.00. БІБЛІО-ПУТІВНИК ДНІПРОМ. Гра-подорож

Середа

11.00. PRO-ЧИТАННЯ. Літній табір. Онлайн

13.00. ТВОРЧИЙ ПРОСТІР. Відеомайстерня

Четвер

11.00. ЛІТО БЕЗ ТРИВОГ. Бібліотерапевтичні зустрічі. Онлайн

14.00. CATCH THE WORD. Онлайн

16.00. ENGLISH SPEAKING PRACTICE=МОВНІ ПРАКТИКИ АНГЛІЙСЬКОЮ. Клубні зустрічі. Telegram

П’ятниця

11.00. TRAVEL-ТУР УКРАЇНОЮ. Онлайн

12.00. ЛІТЕРАТУРНА ТУСА. Інтерактивна програма

Субота

11.00. МІСТА-ГЕРОЇ УКРАЇНИ. Галерея слави

13.00. ШКОЛА КОНТЕНТ-МЕЙКЕРА. Клубні зустрічі. Zoom

Неділя

12.00. ІГРОДРОМ. Онлайн

АРТ_КРОССЕНСИ (щопонеділка)

Для вас, друзі, цього літа ми підготували краєзнавчі асоціативні головоломки, що розвивають креативне мислення. Наші кроссенси присвячені Херсонщині. Кожного тижня ми публікуємо нову головоломку. В коментарях під дописом  пишіть свій варіант відповіді. Найактивніших чекає подарунок – настільна гра «Мистецька палітра Херсонщини»! https://xobd-news.blogspot.com/

БІБЛІО-ПУТІВНИК ДНІПРОМ (кожного вівторка)

Запрошуємо наших користувачів  стати частиною захоплюючої подорожі у світ літератури та природи. Через легенди, поетичне слово, мистецькі твори дізнаємося про історію річки Дніпро, відвідаємо заповідні зони. Наш шлях пролягатиме через серце країни – Київ, відвідаємо історичний Канів, промисловий Кременчук, гостинні Черкаси, динамічний Дніпро та героїчне Запоріжжя, а завершиться подорож у мальовничому мирному Херсоні, де річка зустрічається з морем. Протягом подорожі ми зберемо намистинки, якими прикрасимо на карті річку Дніпро. Кожна намистинка буде символізувати унікальну історію, легенду чи факт, пов’язаний з Дніпром. Завершивши нашу подорож, ми матимемо не лише сповнену знань мапу, а й відчуття глибокого зв’язку з історією та природою України. Ця інтерактивна карта-гра стане свідченням нашої подорожі та нагадуванням про незабутні враження, які ми здобули, досліджуючи «Намистинки на блакитній стрічці Дніпра».

ТВОРЧИЙ ПРОСТІР (щосереди)

Створюй саморобки в студії «ТВОРЧІЙ ПРОСТІР». Майстерня працює на розважально-пізнавальному каналі для дітей!
https://www.youtube.com/@ChajkaLibrary

Для наших користувачів, що перебувають у Херсоні, протягом літа будуть проходити також майстер-класи в укриттях.

ЛІТО БЕЗ ТРИВОГ. БІБЛІОТЕРАПЕВТИЧНІ ЗУСТРІЧІ (щочетверга)

Літо – найкращий час, щоб відпочити та зміцнити ментальне здоров’я. Ми пропонуємо нашим читачам подбати про себе разом з бібліотекою. Кожної п’ятниці на вас чекають: корисні поради від психологів і казкотерапевтів, розвиваючі тренінги і майстер-класи, терапевтичні читання і тематичні огляди літератури, арт-терапевтичні зустрічі та дружнє коло підтримки. Протягом літа ми разом зберемо на віртуальну поличку 12 ключів-порад, які стануть надійним захистом для вашого ментального здоров’я.
Місце зустрічі: https://padlet.com/juliavolja/padlet-m1t3nlp7snc0zi8c

МОВНІ ПРАКТИКИ АНГЛІЙСЬКОЮ=ENGLISH SPEAKING PRACTICE (кожного четверга)

Під час кожної зустрічі учасники будуть вивчати корисну та актуальну лексику, вдосконалювати мовні навички та виконувати домашні завдання у телеграм- каналі (давати відповіді у текстових повідомленнях або в аудіо/відео форматі). Таким чином, учасники мовних практик зможуть закріпити свої шкільні знання з певних тем та зможуть більш впевнено спілкуватися англійською. Місце зустрічі: https://t.me/+TS58W2NYNenDOTg0

TRAVEL-ТУР УКРАЇНОЮ (щоп’ятниці)

Унікальний віртуальний travel-тур допоможе вам зануритись у багатий світ української історії, культури, звичаїв і традицій. Від видатних історичних постатей до героїв сучасності, від давніх обрядів до колоритних промислів. Ви зможете насолодитися красою неповторних архітектурних споруд України, пізнати особливості історичних земель, природних багатств. Ця подорож обіцяє бути дуже насиченою і драйвовою. Програма туру включає низку незабутніх мандрівок з тематичними локаціями-зупинками: сторінки славетної історії, державні символи України, визначні місця, унікальні архітектурні споруди, природні багатства України, державні та релігійні свята українців, народні символи українців, традиції та промисли, видатні українці, унікальні винаходи українців. Наприкінці програми на вас чекає підсумкова інтерактивна гра.

МІСТА-ГЕРОЇ УКРАЇНИ. ГАЛЕРЕЯ СЛАВИ (кожної суботи)

Пропонуємо відправитися в патріотичну подорож містами-героям нашої країни! У нашому маршруті: Буча: місто сміливості; Ірпінь: місто надії; Миколаїв: місто стійкості та героїзму; Охтирка: єдність і сила; Волноваха: нескорений дух; Гостомель: авіаційний форпост; Маріуполь: мужність серед руїн; Харків: об’єднані випробуваннями; Чернігів: волелюбні та мужні; Херсон: дух незламності. Кожне місто розкриє вам свою історію незламності, на вас чекають справжні герої сучасності. Долучайтеся до нашої патріотичної подорожі та відчуйте дух української стійкості.

ШКОЛА КОНТЕНТ-МЕЙКЕРА (щосуботи)

Запрошуємо на навчання в літній школі творців цифрового простору! Протягом літа навчайся та створюй унікальний, креативний медіаконтент з використанням програм: KDEnlive, Da Vinci Resolve, Pixlr, Krita, Inkscape, Paint.NET. Отримуй навички контент-мейкера, створюючи зображення, відеоролики, анімації. Місце зустрічі: https://xobd-ic.blogspot.com/search/label/Літні_читання_2024

_______________