23 серпня щорічно, починаючи з 2004-го, в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий стяг. Це також і національний символ. Символ нашої української ідентичності. Символ боротьби за волю.

Синьо-жовте поєднання утвердилося як українські національні кольори під час європейської «Весни народів» у ХІХ столітті. Але загалом ця символіка з українцями зі значно давніших часів.
Поєднання блакитного тла та жовтого малюнку зустрічається в символіці українських населених пунктів, починаючи з часів Русі. Козаки використовували синє тло та малювали жовті хрести, небесні світила та зброю на полкових і сотенних знаменах.

Державний прапор України. Джерело зображення: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Photograph_of_the_Ukrainian_flag.jpg

Під час хвилі європейських революцій 1848 року синьо-жовтий стяг утвердився вже як прапор українського народу. Тоді, у червні 1848-го, таке знамено вперше підняли над ратушею у Львові. На Наддніпрянщину ж, яка була в складі Російської імперії, синьо-жовтий прапор як символ української національної боротьби прийшов після подій революції 1905-1907 років. А вже за десятиріччя, у 1917-му, він став офіційним стягом української державності. З ними українські воїни 100 років тому вирушали в бій. У квітні 1918-го синьо-жовті прапори підняли над кораблями Чорноморського флоту у Севастополі. Після втрати незалежної української держави синьо-жовтий прапор залишався символом національної боротьби.

1991 року, після розпаду СРСР, цей прапор фактично використовувався як державний стяг незалежної України, ще до того урочистого моменту, як 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим стягом статус Державного прапора України.

Відтоді український прапор піднімали над Еверестом. Він літав у космос з Леонідом Каденюком. Майорить в Антарктиді на станції «Академік Вернадський». Сходить на п’єдестал разом з нашими олімпійськими чемпіонами.

Скріншот відео з YouTube - херсонці зустрічають воїнів ЗСУ 11.11.2022

Із жовто-блакитними знаменами херсонці виходили на протести проти рашистської окупації навесні 2022 року і з ними ж – зустрічали ЗСУ пам’ятного 11 листопада.

Сьогодні прапор – з нашими військовими на їхніх плечових шевронах, у рюкзаках та на позиціях.

Він майорить над вільними і звільненими містами України. А українці на окупованих територіях чекають, коли він знову з гордістю розвіватиметься у їхніх містах, селищах та селах.

Вітаємо з Днем Державного прапора України, друзі!

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті



Comments are closed.