22 березня 2016 року о 13:00 у залі Херсонського обласного палацу молоді і студентів розпочався гала-концерт лауреатів ІІ обласного фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви».
На фестивальних майданчиках, облаштованих безпосередньо в палаці молоді і студентів та в обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки, з 9-ї ранку компетентні журі переглядали виступи учасників, кращі з яких якраз і увійшли до програми Гала-концерту.

Основне завдання цього унікального заходу – популяризація та презентація творчості нашої сучасниці, поета світового масштабу. Його засновники і організатори – управління культури та управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації, а також
Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки.

Цьогорічний Фестиваль зробив акцент на громадянській ліриці, поезіях патріотичного звучання. До участі у Фестивалі запрошуються всі земляки віком від 12 років, які презентують твори Ліни Костенко або авторські роботи за мотивами творчості поетеси у категоріях «читці», «вокалісти», «автори» власних віршів та «художники-ілюстратори».

Фестиваль проводився у два етапи. I-й, відбірковий, відбувся у районах та містах Херсонської області з 22 лютого по 15 березня 2016 р. і визначив, хто ж саме із талановитих і обдарованих шанувальників поезії Ліни Костенко отримав запрошення на підсумкове свято.

Особливим гостем фестивалю став Віктор Залевський – боєць оперативно-тактичного угрупування «Південь», який прочитав під час концерту власного вірша, присвяченого Ліні Костенко.

Всього ж у обласному етапі Фестивалю взяли участь понад 220 учасників, і переважна більшість із них – діти й підлітки шкільного віку. Приємно відзначити, що їм не байдуже високе поетичне слово, пронизане любов’ю до України, тривогою за її сьогодення й
майбуття, що вони читають і знають сучасну українську книгу. Тож символічно, що саме під час свята патріотичної поезії Ліни Костенко було урочисто оголошено про старт щорічного Всеукраїнського тижня дитячого читання на Херсонщині. Всеукраїнський тиждень дитячого читання за традицією відбувається впродовж весняних шкільних канікул. І презентована працівниками обласної бібліотеки для дітей «веселкова» програма цьогорічного Тижня засвідчила: юних читачів очікують неймовірні пригоди, суперові тренінги і незабутні зустрічі з найновішими книгами та їхніми авторами.

«Будь патріотом – читай українське!» – такий девіз Тижня на Херсонщині, що перегукується з темою цьогорічного Фестивалю поезії Ліни Костенко.

Усі лауреати Фестивалю, окрім права виступити в Гала-концерті і почути бурхливі оплески кількох сотень глядачів, отримали ще й заслужені нагороди – дипломи та пам’ятні подарунки – книги Ліни Костенко. Але й ті з учасників Фестивалю, що в число лауреатів не потрапили, не залишилися обділеними увагою і організаторів (кожен отримав диплом учасника обласного етапу Фестивалю), і глядачів: адже у фойє Палацу працював «відкритий мікрофон», і кожен бажаючий міг вільно читати улюблене з Ліни Костенко чи наспівати пісню на її слова, або ж виконати власні поезії. Тут же організатори категорії «художники» розгорнули вернісаж створених учасниками Фестивалю ілюстрацій до творів Ліни Костенко.

 

 

 

 

 

 

 

Організатори Фестивалю підготували приємний сюрприз: саме до фіналу Фестивалю «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви» вийшов з друку збірник вибраних авторських творів учасників І та ІІ Фестивалю – поетичних та художніх, що має назву «Пелюстки для Ліни», який підготували працівники бібліотеки ім. Дніпрової Чайки. Кожен автор отримав цю книгу в дарунок, надійдуть збірники і до фондів херсонських бібліотек.

Перший заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Валентина Іванівна Січова привітала учасників Фестивалю і вручила подяки ОДА організаторам Фестивалю в районах, головам журі, координаторам, які доклали найбільше зусиль для його успіху.

Лауреатами ІІ обласного фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви» стали:

у категорії «читці»:

–     Кравчук Анна, Генічеський район, учениця Генічеської ЗОШ №1
–     Запорожець Аліна, Голопристанський район, учениця Голопристанської ЗОШ №4
–     Козаченко Анастасія, Бериславський район, Бериславська ЗОШ №3

у категорії «автори віршів»:
–     Мхоян Анастасія, Скадовський район, учениця Новомиколаївської ЗОШ
–     Цхай Маргарита, Чаплинський район, учениця Чаплинської СЗОШ ім. М.Г.Куліша
–     Присяжнюк Юлія, Скадовський район, учениця Ульянівської ЗОШ

 

у категорії «вокалісти»:
–    Волобуєв Юрій, смт. Горностаївка
–     Мігель Ліна, м. Херсон, учениця Академічного ліцею ім. О.В.Мішукова при ХДУ Херсонської міської ради
–     Вокальний ансамбль Херсонської гімназії № 20, м. Херсон

 

у категорії «художники»:
–     Волошина Катерина,  м. Херсон, учениця НВК №15
–     Дробінюк Дар’я, м. Нова Каховка, вихованка Новокаховської дитячої школи мистецтв
–     Сліпич Софія, м.Херсон, вихованка Херсонської художньої школи
–     Суровцев Андрій, м. Генічеськ, вихованець гуртка «Графіка» Генічеського палацу творчості дітей та юнацтва

***
За рішенням обласного оргкомітету Фестивалю подяками Херсонської обласної державної адміністрації нагороджені:
– Шевченко Ольга Володимирівна, завідувач сектору культури і туризму Нижньосірогозької райдержадміністрації
– Шикуленко Людмила Іванівна, начальник відділу освіти Іванівської райдержадміністрації
– Жовнірчук Антоніна Леонідівна, директор Чаплинської ЦБС
– Розум Валентина Іллівна, провідний методист Херсонського обласного центру народної творчості, координатор категорії «вокал»
– Звягінцева Надія Дмитрівна, завідувач відділу Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, координатор категорії «автори віршів»
– Сліпич Павло Анатолійович, директор Херсонського дизайн-ліцею,  голова обласного журі категорії «художники»
– Лисенко Ірина Миколаївна, начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та інтернатних закладів управління освіти і науки обласної державної адміністрації, голова обласного журі категорії «читці»
– Яценко Володимир Іванович, директор Херсонського обласного палацу молоді і студентів.



Comments are closed.